Portugalska tura

više destinacija, Portugal

već od 1120€

Opis destinacije

Uz Grke, Holanđane i Norvežane, Portugalci se ubrajaju u najpoznatije “male – velike“ narode Evrope čiji je sveukupan doprinos čovečanstvu nemerljiv. Beskrajna i neispitana prostranstva Atlanskog okeana naspram njihovih obala bila su stalni izazov za otkrivanje novih predela i pomeranje granica poznatog sveta. Odvažni moreplovci, uporni istraživači i spretni trgovci stizali su prvi, na svojim karavelama, do udaljenih krajeva zapadne i južne Afrike, Madagaskara, Indije, Brazila, Kine, Indonezije... Upravljali su mnogim narodima na udaljenim i egzotičnim ostrvima i ogromnim teritorijama desetinama puta prostranijim od sopstvene i preneli im hrišćanstvo, kulturu i jezik kojim danas govori preko 230 miliona ljudi. U domovinu su doneli nova znanja i iskustva, izgradili predivne gradove i jedinstvene spomenike velike vrednosti, od kojih su mnogi proglašeni delom svetske kulturne baštine. Srdačni i veoma gostoljubivi, nisu opterećeni slavom i veličinom svojih predaka ali su s pravom ponosni na njih. Danas su kao građani ujedinjene Evrope mnogo više okrenuti budućnosti ali veoma poštuju ličnosti i velika dela sunarodnika nastala u prošlosti širom planete. Takođe, na pravi način i s merom čuvaju svoje običaje i bogatu tradiciju. U svetu najpoznatiji i verovatno najlepši deo te tradicije su jedinstvene pesme uz zvuke gitara - očaravajući fado i čuvena vina “Porto”, “Vino verde”, “Dao” ili “Madera” koja se proizvode vekovima.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Portugal
PORTUGALSKA TURA
PORTO - KOIMBRA - ALKOBASA - LISABON

Polazak: 30. oktobar 2023. / Povratak: 07. novembar 2023.
9 dana (8 noćenja) - avionom i autobusom

FIRST MINUTE POPUST OD 70 € PO OSOBI ZA UPLATE DO 30. JUNA 2023.  ILI DO POPUNE KAPACITETA PREDVIĐENIH ZA FIRST MINUTE PONUDU. NE ODNOSI SE NA DOPLATU ZA JEDNOKREVETNU SO

Cena - 1120e

Cena aranžmana po osobi u evrima (Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

Napomena: Jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem za tri odrasle osobe su na upit.

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom Beograd-Frankfurt-Porto i Lisabon-Cirih-Beograd, transferi autobusom aerodrom-hotel-aerodrom, smeštaj u standardnim dvokrevetnim sobama u hotelima sa 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (samoposluživanje) u Portu i 5 noćenja sa doručkom (samoposluživanje) u Lisabonu, panoramsko razgledanje Porta i Lisabona, Koimbre i Alkobase, usluge licenciranog vodiča na srpskom jeziku koji ide sa grupom iz Beograda, troškovi organizacije putovanja, avio-takse u trenutku pravljenja putovanja u iznosu od 174,73 evra (EUR 60.00-YQ, EUR 17.50-YR su nerefundabilne, EUR 4.48-LG, EUR 0.98-RF, EUR 19.38-RS, EUR 0.22-RS, EUR 10.00-DE, EUR 23.53-RA, EUR 2.00-J9, EUR 5.07-PT, EUR 15.08-YP, EUR 16.49-CH su refundabilne). Konačan iznos avio-taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: fakultativni izleti (koji se plaćaju na destinaciji), gradska boravišna taksa koja se plaća na recepciji hotela u iznosu od 2 evra po osobi po noći (ukupno 16 evra), najpojnice za vozača i lokalnog vodiča, međunarodno putno zdravstveno osiguranje, lični troškovi.

FAKULTATIVNI  IZLETI:
Minimum za realizaciju izleta je 15 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, izlet je moguće realizovati po korigovanoj ceni. Prijava i uplata navedenih fakultativnih izleta se vrši na licu mesta, u evrima u efektivi. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera.

Gimaraeš i Braga: (celodnevni izlet, oko 8 sati):  U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča, ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 60 evra

Sintra, Kabo da Roka, Kaškaiš, Eštoril (celodnevni izlet, oko 8 sati): U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča i ulaznica za Kraljevsku palatu u Sintri (National Royal Palace). Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 70 evra
Obidoš, Batalja, Nazare (celodnevni izlet, oko 9 sati):  U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča i ulaznica za manastir Batalja. Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 70 evra

Fado veče: U cenu je uključen prevoz, večera i piće, uz zvuke fado muzike. Cena izleta: 70 evra

Palmela, Arabida, Azeitao, Sesimbra (poludnevni izlet, oko 5 sati): U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča. Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 45 evra (poseta vinariji i degustacija vina se dodatno plaća, trenutno iznosi 6 evra po osobi).
Porto: Hotel Star Inn Porto 3* ili sličan https://www.hotelstarinn.com/porto/?lang=pt-pt
Položaj: Hotel se nalazi oko 12 minuta vožnje od aerodroma Porto. Nudi odlične veze javnog prevoza, svi komercijalni centri i glavne znamenitosti Porta su lako dostupni.
Smeštaj: Kombinuje moderan smeštaj, elegantan dekor i besplatan pristup internetu. Klimatizovane sobe hotela Star Inn Porto imaju savremen izgled i opremljene su televizorima sa ravnim ekranom i radnim stolom. Svaka ima sopstveno kupatilo sa tušem sa jakom strujom. 
Sadržaj: Area Cafe služi niz pića i laganih zalogaja. Poznata portugalska vina i neka lokalna alkoholna pića nude se u baru The Star Inn Lounge.
Usluga: Noćenje sa doručkom. Doručak je na bazi švedskog stola.

Lisabon: Hotel Vip Executive Zurique 3* ili sličan https://www.vipzuriquehotel.com/en/
Položaj: Hotel se nalazi u širem centru Lisabona, na samo 100 metara od železničke stanice Entrecampos i u neposrednoj blizini metro stanice Kampo Pekeno. Od trga Markiz de Pombala udaljen je dva kilometara.
Smeštaj: Hotel ima 252 sobe. Sve su klimatizovane sa kupatilom, fenom za kosu, telefonom, TV-om, sefom i mini-barom. Gostima je na raspolaganju besplatan WiFi. Standardne sobe su veličine 14m² i namenjene su za smeštaj max 2 odrasle osobe.
Sadržaj: Gostima je na raspolaganju restoran, bar, spoljašnji bazen sa uređenom terasom (otvoren od jula do oktobra), besplatan wi fi internet.
Usluga: Noćenje sa doručkom. Doručak je na bazi švedskog stola.
DAN 1
BEOGRAD
(30.10.2023.) BEOGRAD – FRANKFURT – PORTO Sastanak putnika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ispred šaltera Big Blue u u 04:30 časova. Poletanje za Frankfurt u 06:55 (Let LH1411). Sletanje u Frankfurt u 09:00 časova. Nastavak putovanja za Porto u 13:50 časova (Let LH1178). Sletanje u Porto u 15:45 časova. Po obavljanju pasoških i carinskih formalnosti transfer autobusom do hotela. Smeštaj. Noćenje.

DAN 2
PORTO
(31.10.2023.) PORTO Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje glavnog grada severnog dela zemlje i jednog od najstarijih na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Vožnja glavnim gradskim bulevarima, panorama Katedrale iz XII i XIII veka i obližnje 75 metara visoke Klerigoš kule, Trg Umberta Delgada, panorama železničke stanice ''Sao Bento'' sagrađene u stilu francuske renesanse. Panorama Berze podignute na mestu nekadašnjeg manastira posvećenog svetom Francisku. Šetnja Ribeirom, istorijskom četvrti na obali reke Douro, koja se, zahvaljujući živopisnoj arhitekturi, nalazi na listi svetske kulturne baštine. Povratak u hotel. Slobodno vreme za individualna razgledanja. Noćenje.

DAN 3
PORTO
(01.11.2023.) PORTO Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili za fakultativni izlet za Gimaraeš i Bragu. Noćenje. Gimaraeš je kolevka portugalske nacije i prva prestonica kraljevstva proglašenog 1143 godine. Šetnja dobro očuvanim srednjovekovnim centrom grada i obilazak Palate vojvoda od Braganse. Nastavak izleta do Brage, najvažnijeg centra barokne umetnosti u Portugalu; poseta prelepoj katedrali započetoj u XII veku, panoramska vožnja kroz grad a potom odlazak na brdo iznad Brage, do svetilišta Bom Žezus, odakle se pruža predivan pogled na grad osnovan u vreme Rimskog carstva, nazvan “portugalski Rim”. Povratak u Porto.

DAN 4
LISABON
(02.11.2023.) PORTO – KOIMBRA – ALKOBASA – LISABON (oko 400 km) Doručak. Vožnja do Koimbre, jednog od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi i prestonog grada portugalskih kraljeva ukotvljenog na obalama reke Mondego. Panorama starog i novog grada i šetnja istorijskim centrom. Vožnja do Alkobase i obilazak Crkve Santa Marija de Alkobasa iz XII veka (takođe pod zaštitom UNESCO). Polazak za Lisabon. Po dolasku transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.

DAN 5
LISABON
(03.11.2023.) LISABON Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada autobusom: vožnja kroz glavne gradske avenije, panoramsko razgledanje trgova Markiza de Pombala, Rosio i Restauradores. Izlaz na reku Težo u zoni Trga Komersio, dolazak do kvarta Alfame. Nastavak razgledanja pešice. Sledi panorama kule Belem, spomenika Navigatorima i Manastira Svetog Žeronima, remek dela manuelinske arhitekture. Slobodno posle podne. Uveče, fakultativni odlazak u restoran na fado veče, gde se može uživati u autentičnoj muzici Portugala. Noćenje.

DAN 6
LISABON
(04.11.2023.) LISABON Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet za Sintru, Kabo da Roka, Kaškaiš i Eštoril. Povratak u hotel. Noćenje. Sintra je elegantni gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Šetnja gradom i obilazak Kraljevske palate u kojoj se nalaze bogato ukrašene odaje u kojima se još uvek mogu videti originalni mavarski duborezi i gde se čuvaju neki od najlepših primeraka azuležosa. Nacionalna palata u Sintri je 1995. godine uvrštena u UNESCO listu svetske kulturne baštine. Vožnja do Kabo da Roka, najzapadnije tačke kontinentalnog dela Evrope koji predstavlja jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija pri obilasku Portugala. Uživanje u pogledu na Atlantik kome nema kraja. Nastavak puta ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turističkom mestu koje je šetalište, spojeno sa Eštorilom. Ovo mondensko letovalište zbog velikog broja kazina poredi se sa Monte Karlom.

DAN 7
LISABON
(05.11.2023.) LISABON Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet za Batalju, Nazare i Obidoš. Povratak u hotel. Noćenje. Dolazak u Batalju i obilazak kompleksa crkve i manastira Svete Marije Pobednice, svuda poznat pod imenom "Batalja", jedno od 7 čuda Portugala i pod zaštitom UNESCO od 1983. godine. Nastao je u XIV veku nakon što je kralj Joao I izvojevao pobedu nad Kastiljancima i tako održao nezavisnost zemlje. Nekoliko kraljeva nakon njega nastavlja izgradnju sve do početka XVI veka, ostavljajući za sobom pečat portugalske gotike i jedinstvene ukrase manuelinskog stila, pretvarajući tako kamen u neobičnu čipku kojoj se divimo i dan danas. Nakon toga odlazi se do Nazarea, poznatog letovališta na obali Atlantskog okeana, sa dugačkom peščanom plažom gde je predviđena pauza za ručak i šetnju. Nastavak vožnje do Obidoša, drevnog gradića izuzetnog šarma koji je pod zaštitom Unesco, tako da svoj izgled nije menjao skoro čitav vek. Njegove uske krivudave uličice popločane kamenom i ukrašene zelenilom i cvećem odišu romantikom, arhitektura pleni lepotom i jedostavnošću, a diskretna srdačnost lokalnog stanovništva je zaista nesvakidašnja.

DAN 8
LISABON
(06.11.2023.) LISABON Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili odlazak na poludnevni fakultativni izlet za Palmelu, Arabidu, Azeitao, Sesimbru. Povratak u hotel. Noćenje. Polazak na uzbudljiv izlet južnom obalom reke Težo, prelazeći most “25. April” preko reke Težo, obilazak nacionalnog parka Arabida, odakle se pruža prelep pogled na planine i okean. Prilika za fotografisanje ovih predela u Palmeli. Usred planina se nalazi tipično selo Azeitao, koje je veoma popularno po svojim dobrim vinima. U nastavku se obilazi jedno od najpopularnijih i najboljih vinskih imanja – Kuinta da Bacalhoa, imanje koje je u XVI veku pripadalo kraljevskoj porodici, a od 1922. godine pod ovim imenom osniva se vinarija koja ima 1200 hektara vinograda, 40 imanja u celoj zemlji, 40 sorti grožđa i 4 vinska podruma, gde se godišnje proizvodi 20 miliona crvenog, belog, rose i Moscatel vina. Vinarija se obilazi uz stručno objašnjenje, nakon čega se vrši degustacija vina, a u prodavnici podruma mogu se kupiti vina. Zatim obilazak Sesimbre, tradicionalnog ribarskog sela i neverovatnog primorskog letovališta koje se nalazi u prelepom zalivu Atlantika okružen planinama.

DAN 9
BEOGRAD
(07.11.2023.) LISABON – CIRIH – BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrom. Poletanje za Cirih u 12:40 časova (let LX2087). Sletanje u Cirih u 16:20 časova. Poletanje za Beograd u 17:25 časova (let LX1418). Sletanje u Beograd u 19:10 časova.
- Avans od najmanje 30% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put
- gotovinski
- čekovima građana do 6 mesečnih rata
- ostalim platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina)

BB

Organizator putovanja je turistička agencija Big Blue, broj licence OTP 121/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Big Blue. OUP

Grčka

Hotelski i apartmanski smeštaj

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama